Sommarkurs 2017

I början av juli så ryckte drygt 65 personer in på sommarkurs på F 21 i Luleå.

Fulla av förväntan så påbörjades allt enligt rutin med ett klassiskt upprop under söndagseftermiddagen. Ungdomarna pårustades med utrustning och fick både lära sig stå och gå.

 

Veckan rullade på i sann fvrf-anda med diverse utbildningar så som skarp egg, sjukvård, sambandstjänst med radio 180, säkerhets och materiel kunskap om .22 long samt skytte med samma vapen och flygning tillsammans med Young Pilots som också hade kurs samma vecka.

 

De fick gå på studiebesök på flottiljen och där bland besöka 211. flygdivisionen, R3 och helikopter skvadronen. Söndagen bjöd på ett inbjudande marschpass runt den långa landningsbanan. Vädret var på vår sida och alla kom i mål.

 

Veckan därpå så påbörjades fältövningen. Packning på och ut i skogen. Fältövningen börjades med förläggningstjänst med tält 20 och en stor befälseld. Första natten ute i fält var "störtskönt" som några av eleverna sa. Sen var det dags att riva förläggningen för att sedan utföra avmarsch mot nästa mål. Då var det dags att utöva brandsläckning och byggande av o-plats.

 

Efter att alla grupperna hade utfört det hela så var det dags för nästa steg i förläggningstjänst, vilket var att bygga vindskydd. Andra natten ute i fält var inte lika populär som första då det klagades på mygg och att det var kyligt. Ungdomarna var relativt redo på vad dagen skulle erbjuda. Det var dags för gruppfälttävlan. Kartor på området delades ut till grupperna och de var snabbt iväg för att hitta alla samtliga UPKer. På vissa ställen så skulle de bland annat klyva ved, göra upp eld på snabbast möjliga tid, sätta ihop en bår och svara på olika frågor. En stor del av momentet i sig var att orientera sig tillbaka till flottiljen, och alla kom tillbaka trötta, nöjda men inte minst hungriga!

Kursen avslutades traditionsenligt med tacos och prisutdelning.

Skulle kort kunna sammanfatta dessa två veckor på F 21 som otroligt intressanta och lärorika. Ungdomarna har kämpat på bra och att få se deras utveckling från första dagen till och med sista har varit ett stort privilegium.

Tack för en fantastisk kurs och på återseende!

Matilda Sternland

FVRF Nord

 

"Om du fick sammanfatta sommarkursen med tre saker, vad skulle det vara då?"

-          "Lärorikt, superbra ledare/instruktörer och utmanande"  Helena Winka, Tärnaby

-          "Gemenskapen. När man fick testa hur mkt man själv klarade av även hur ont det gjorde. Att man fick lära dig saker som man kommer ha nytta av i livet framöver." Alfred Sjödin, Sollefteå