All instruktörsutbildning som Flygvapenfrivilliga genomför kvalitetssäkras av Försvarsmaktens ledarskap- och pedagogikenhet (FMLOPE), och genomförs på beställning av Högkvarteret (HKV)
Flygvapenfrivilligas instruktörsutbildning följer, och har samma innehåll som Militärhögskolan i Halmstad (MHS H), har i sin pedagogiska utbildning av specialistofficer (OR)
Inom all instruktörsutbildning finns fem teman som ständigt återkommer. Det är Försvarsmaktens grunder och synsätt gällande:
- Värdegrund
- Pedagogik
- Ledarskap
- Verksamhetssäkerhet
- Fysiskt stridsvärde
Med början på IK G del 1 och 2 integreras dessa tema i all instruktörsutbildning.
Vid Instruktörskurs Fortutbildning - IK FU - får du fördjupa dig i rollen som instruktör. Syftet med IK FU är att ge den enskilde eleven en "nytändning" som instruktör.
På Instruktörskursen för metod handledning - IK HL - utbildas, tränas och utvecklas instruktören mot att kunna instruera och hantera primärt den blivande instruktören.
Instruktörskurs Ungdomspedagogik - IK UP - vänder sig till redan utbildade instruktörer som främst verkar som instruktörer vid olika ungdomsverksamheter. Vid IK UP får eleverna en inblick i de särskilda pedagogiska, kommunikativa mm förutsättningar och instruktör måste tänka på när han/hon har ansvar för utbildning av ungdomar.
Vid kurschefskursen utbildar vi dig till att kunna tjänstgöra som kurschef med ansvar för att planera samt leda och genomföra en kurs. Den blivande kurschefen utbildas i bland annat, kunna ta ansvar för såväl det pedagogiska genomförandet av en kurs, arbetsmiljö, arbetstid och personlig.