Aktuellt

Klara, färdiga ...

Uppdaterad: 2022-10-24 21:09:45

Klara, färdiga ...
Vet du vad du ska göra om vardagen vänds upp och ned? I en kris blir många saker vi tar för givna plötsligt problem som måste lösas. Att göra ingenting är egentligen inte ett alternativ: ingen vill frysa eller svälta.
Just nu genomför Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kampanjen ”16-årsuppdraget”. Ni hittar kampanjen här: https://www.msb.se/sv/klara-fardiga
Kampanjens form är ett ljuddrama där lyssnaren får följa en händelseutveckling, en kris som uppstår och utvecklas, vilka förmågor krisen sätter tryck på och insikt om att hur vi agerar spelar roll både för oss själva och för andra. Ljuddramat är uppdelat i fem avsnitt. Efter varje avsnitt följer ett eftersnack där expert från MSB berättar mer om situationen som uppstått i berättelsen samt ger handfasta tips.

FVRF-ungdomar på ungdomsutbyte, RAF Air Cadets

Uppdaterad: 2022-09-05 13:45:54

Eftermiddagen den 15 juli landade 10 svenska ungdomar i ett soligt och lagom varmt Heathrow. Framför oss låg en rivstart på en resa vi aldrig kommer att glömma.

Vi hade knappt förstått att vi stod på brittisk mark innan vi befann oss mitt bland de engelska kadetterna och deras glädjerop och tält. Samtidigt ovanför oss en bit bort hördes den pågående flygshowen, Royal International Air Tattoo som vi skulle få uppleva under helgen. Vi fick våra rum på South Cerney Officers Mess, och så var äventyret igång.

Och oj vilken helg det blev! Benen värkte av både trötthet och solbränna efter en heldag där vi fått ta del av vad som kändes som alla flygplan i hela världen. Bland annat Lancaster och Spitfire från andra världskriget, även Eurofighter Typhoon, och till alla vi svenskars lycka också Jas 39 Gripen. Under söndagen fick vi sträcka på oss lite extra i våra M/87-uniformer när vi fick gå in i Saabs VIP och se planen lyfta och landa på nära håll. Vi träffade Sveriges flygvapenchef, genmj Carl-Johan Edström och vi hade sådan tur att vi även fick hälsa på, och ta en bild med Storbritanniens flygvapenchef Mike Wigston. För att göra alla Top Gun-fantaster avundsjuka, vi såg ju till och med Tom Cruise på ganska nära håll!

Vänner, sommaren står inför dörren!

Uppdaterad: 2022-09-05 13:47:30

För somliga innebär sommaren vila och avkoppling, men för andra innebär sommaren aktiviteter i alla dess former. Många av våra medlemmar har sin högsäsong nu med sommarkurser, segelflygläger, internationella utbyten och även en GUF. För första gången sedan pandemin bröt ut kan vi äntligen genomföra alla planerade aktiviteter utan inskränkningar. Saker vi tagit för givet blir plötsligt otroligt uppenbara då de inte av olika anledningar tagits ifrån oss. T ex möjligheten att vara och göra det man vill.

Vi fyller 60 år vilket vi nyligen uppmärksammat med ett jubileumsfirande på F7. 60 år av verksamheter syftande till i första hand stödja Flygvapnet men även hemvärnet och totalförsvaret. Vi har anledning att vara stolta över vår historia! Vi går som föreningen starka in i kommande 60 år, till stora delar oförutsägbar, men spännande och utmanande.

Vår verksamhet känns i nuläget mer angelägen än någonsin, med ett krig som rasar i Europa. Den ryska invasionen av Ukraina har gjort oss smärtsamt påminda om det yttersta syftet till varför vi finns till. En stark försvarsvilja och ett folkligt förankrat försvar utgör ett grundfundament för en stark demokrati och ett motståndskraftigt samhälle. Där kan vi alla bidra oavsett hur många eller få aktiviteter vi engagerar oss i. Vi kan alla bidra till att sprida information om vårt totalförsvar bland våra familjer, släktingar och vänner.

Jag tackar er för det gångna halvåret, och ser fram mot det kommande.

Jag vill också passa på att tillönska er en skön, vare sig den är vilsam eller aktiv, sommar!

Lennart Thomsen
Generalsekreterare